Till salu

Djursholm - Ekeby
Planritning

Ditt namn

Från epost:

Till epost:

Danderydsvägen 134

Unikt tillfälle att förvärva ett stycke kulturhistoria och en av Danderyds ursprungliga gårdar med anor från 1200-talet.

Observera att denna bostad är såld.

Typ:Friliggande villa Rum:10 rum och kök, varav 4-6 sovrum. Boarea:318 kvm
Areauppgifter enligt mätning.
Biarea:39 kvm Tomtareal:5 308 kvm

I en böljande och naturfager terräng, nordost om Danderyds kyrka med utsikt ned mot Ekebysjön finner vi Fastigheten Fenja 6 med hela 5308 kvm tomtmark. Här ligger den ursprungliga mangårdsbyggnaden till Ekeby gård, ett vackert hus i 1700-tals stil med brutet mansardtak. Bakom mangårdsbyggnaden ser vi hagmark och vikingagravar i en harmonisk blandning.

Ekeby utgjorde en arrendegård under Djursholmsgodset i närmare 500 år från slutet av 1400-talet och fram till år 1889 då godset förvärvades av Djursholms AB. Detta finns tidigast dokumenterat i jordeboken år 1498. Ändå finns det ännu äldre dokumentation. I Svenskt Diplomatarium kan man läsa att konung Magnus Ladulås, som regerande mellan åren 1275 och 1290, byter till sig bl.a. Ekeby från ärkebiskopen Magnus Bosson år 1286. Två år senare, år 1288, skänker kungen i ett gåvobrev ”Jn Ekiby prope Stockholm”, d.v.s. ”gården Ekeby nära Stockholm” till Santa Clara Nunnekloster i Stockholm. Efter klostret blev Bo Jonson Grip, den förste ”lidingökungen” gårdens ägare. Bo Jonson Grip är anfader till Bengt och Nils ”Niclis” Jönsson. Niclis blev herre till Djursholm och hela Lidingölandet och i sin tur anfader till släkten Banér som ägde godset Djursholm fram tills 1889.

Byggnaden på Danderydsvägen 134 — gamla Ekeby gård — som nu är till salu — tjänade som mangårdsbyggnad för Ekeby gård fram till arrendatorbostadens flytt 1914. Dess äldsta del är sannolikt uppförd någon gång på 1700-talet och har därefter genomgått flera genomgripande ombyggnationer.

Fastigheten har varit i nuvarande familjs ägo sedan 1935, där barn i generationer fostrats, vuxit upp och flugit ut sedan länge. Nu är det dags för en ny familj att slå ner sina bopålar här och påbörja ett nytt kapitel i denna gårds historia. Fastigheten har synnerligen goda förutsättningar att förädlas till att bli ett högklassigt familjehem för den moderna familjen, efter en modernisering/renovering och anpassning till dagens önskemål om standard.

Entréplan

Ståtlig ljus och välkomnande hall med murad öppen spis. Till vänster vardagsrum, rakt fram kapprum, gäst WC och vidare in i huset samt en möjlig trappa till övervåning, till höger matsal/bibliotek. Det rymliga vardagsrummet ligger mot söder och har vacker ekparkett och vackra pardörrar dels in till rummet från hallen, dels vidare mot salongen. Salongen har fönster mot söder samt mot kortsidan i väster och samma vackra ekparkett. Väggarna har handmålade tapeter. Från salongen nås ett sovrum med egen ingång, eget duschrum, samt passage till kapprum.

Den rymliga matsalen har fönster mot söder och likt hallen en murad öppen spis. Här finns gott om plats för ett riktigt stort matbord och längs kortväggen finns en platsbyggd bokhylla. Via en serveringsgång når vi köket som är rymligt men har äldre standard. Här finns ett gammalt riktigt skafferi samt trapp ner till källaren. Vidare finns passage till kapprummet vid huvudentrén och förbindelse till trapphuset med köksingången.

På 40/50-talet byggdes gården om till ett tvåbostadshus med en lägenhet i övre plan. Vid det tillfället byggdes den ursprungliga trappan för och gjordes om till ett förråd. Trappan finns emellertid kvar och den spekulant som vill återställa den ursprungliga planlösningen och använda hela huset för en familjs boende kan med lätthet öppna upp den igen.

Övre plan

Trappan från köksingången/groventrén leder till en övre hall. Det övre planet har som sagt disponerats som en separat lägenhet. Här finns totalt 6 rum och kök samt två badrum i äldre stil. Gott om bra sovrum, allrum och vardagsrum. Det finns också goda möjligheter att disponera om ytorna att ackommodera ett riktigt stort master bedroom, med walk in och eget badrum.

Källare

Källaren inrymmer tre utrymmen. En tvättstuga, ett pannrum och ett skyddsrum.

Byggnadssätt
Byggnadstyp:
1 & ¾ plan med delvis källare
Byggnadsår:
1914
Mark:
Betonggrundmur
Grund:
Krypgrund
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Fasad:
Puts på spiktegel och träpanel
Takbeklädnad:
Enkupigt tegel, betongpannor
Fönster:
2-glasfönster med kopplad båge och karm av trä
Ventilation:
Självdrag
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Uppvärmningssystem:
Elpanna
Övrigt:
Rökgångarna är provtryckta och bedömda otäta varför eldningsförbud föreligger.
Tomten
Stor friköpt insynsfri tomt om 5 308 m² i behaglig södersluttning.

Längs med tomtgränsen i öst löper en tjock stenmur. Utmed södra sidan löper en hög och tät avenbokshäck. Infarten i det sydöstra hörnet är imponerande med egen ask-allé från Danderydsvägen. Den grusade vägen leder upp till en grusad gårdsplan framför huvudbyggnaden.

Tomten är välplanerad och indelad i flera sektioner. Här finns en äppellund med flertalet äppelträd. Mellan gårdsplanen och äppellunden är uteplatsen belägen. Här finns flaggstång och syrenberså, och en med ölandssten belagd terrass omgärdad av buskar. Då terassen på senare år inte blivit nyttjad har den till viss del blivit överväxt.

Mellan huvudbyggnaden och visthusboden fanns förr om åren en frodande hallonodling.
Övriga utrymmen
Garagebyggnad med vidbyggd carport i den nordvästra delen av tomten. I garaget ryms en bil och det får även plats med en arbetsbänk för den som vill.

Visthusboden i den nordöstra delen av tomten är från slutet av 1700-talet och har tidstypisk vällingklocka i takstapel. Vällingklockan användes förr för att kalla hem arbetarna till måltider eller vid brand och ofred.
TV och bredband
TV:
Via marknätet
Internet:
Fiber ej indraget på fastigheten men finns i området.
Övrigt

Historiska källor: Lars-Erik Nilson (“Djursholms Ekeby - Ett samhälle på gammal grund”) samt Olle Anderby (“Värt att veta i Danderyd”, nr 2 1989).

Magnus Engdahl
Ansvarig mäklare
Magnus Engdahl
magnus@vincent.se
070-776 78 77

Anders Tjärnvall
Fastighetsmäklare
Anders Tjärnvall
anders@vincent.se
0708-755 170

KARTA

Senaste bostadsobjekten

Till toppen