Danderyds mest anlitade mäklareDjursholm | Stocksund | Danderyd | Enebyberg

Danderydsvägen 134 Djursholm - Ekeby


Typ: Friliggande villa
Rum: 10 rum och kök, varav 4-6 sovrum
Boarea: 318 kvm. Areauppgifter enligt mätning.
Biarea: 39 kvm
Tomtareal: 5 308 kvm
Pris: 24 500 000 kr
Magnus Engdahl

Magnus Engdahl

Ansvarig mäklare

Bilder


Planritning


Entréplan

Övre plan

Källarplan

Karta


Beskrivning


Unikt tillfälle att förvärva ett stycke kulturhistoria och en av Danderyds ursprungliga gårdar med anor från 1200-talet.

I en böljande och naturfager terräng, nordost om Danderyds kyrka med utsikt ned mot Ekebysjön finner vi Fastigheten Fenja 6 med hela 5308 kvm tomtmark. Här ligger den ursprungliga mangårdsbyggnaden till Ekeby gård, ett vackert hus i 1700-tals stil med brutet mansardtak. Bakom mangårdsbyggnaden ser vi hagmark och vikingagravar i en harmonisk blandning.

Ekeby utgjorde en arrendegård under Djursholmsgodset i närmare 500 år från slutet av 1400-talet och fram till år 1889 då godset förvärvades av Djursholms AB. Detta finns tidigast dokumenterat i jordeboken år 1498. Ändå finns det ännu äldre dokumentation. I Svenskt Diplomatarium kan man läsa att konung Magnus Ladulås, som regerande mellan åren 1275 och 1290, byter till sig bl.a. Ekeby från ärkebiskopen Magnus Bosson år 1286. Två år senare, år 1288, skänker kungen i ett gåvobrev ”Jn Ekiby prope Stockholm”, d.v.s. ”gården Ekeby nära Stockholm” till Santa Clara Nunnekloster i Stockholm. Efter klostret blev Bo Jonson Grip, den förste ”lidingökungen” gårdens ägare. Bo Jonson Grip är anfader till Bengt och Nils ”Niclis” Jönsson. Niclis blev herre till Djursholm och hela Lidingölandet och i sin tur anfader till släkten Banér som ägde godset Djursholm fram tills 1889.

Byggnaden på Danderydsvägen 134 — gamla Ekeby gård — som nu är till salu — tjänade som mangårdsbyggnad för Ekeby gård fram till arrendatorbostadens flytt 1914. Dess äldsta del är sannolikt uppförd någon gång på 1700-talet och har därefter genomgått flera genomgripande ombyggnationer.

Nu är det dags för en ny familj att slå ner sina bopålar här och påbörja ett nytt kapitel i denna gårds historia. Fastigheten har synnerligen goda förutsättningar att förädlas till att bli ett högklassigt familjehem för den moderna familjen, efter en modernisering/renovering och anpassning till dagens önskemål om standard.

Rumsbeskrivning


Ståtlig ljus och välkomnande hall med murad öppen spis. Till vänster vardagsrum, rakt fram kapprum, gäst WC och vidare in i huset samt en möjlig trappa till övervåning, till höger matsal/bibliotek. Det rymliga vardagsrummet ligger mot söder och har vacker ekparkett och vackra pardörrar dels in till rummet från hallen, dels vidare mot salongen. Salongen har fönster mot söder samt mot kortsidan i väster och samma vackra ekparkett. Väggarna har handmålade tapeter. Från salongen nås ett sovrum med egen ingång, eget duschrum, samt passage till kapprum.

Den rymliga matsalen har fönster mot söder och likt hallen en murad öppen spis. Här finns gott om plats för ett riktigt stort matbord och längs kortväggen finns en platsbyggd bokhylla. Via en serveringsgång når vi köket som är rymligt men har äldre standard. Här finns ett gammalt riktigt skafferi samt trapp ner till källaren. Vidare finns passage till kapprummet vid huvudentrén och förbindelse till trapphuset med köksingången.

På 40/50-talet byggdes gården om till ett tvåbostadshus med en lägenhet i övre plan. Vid det tillfället byggdes den ursprungliga trappan för och gjordes om till ett förråd. Trappan finns emellertid kvar och den spekulant som vill återställa den ursprungliga planlösningen och använda hela huset för en familjs boende kan med lätthet öppna upp den igen.

Trappan från köksingången/groventrén leder till en övre hall. Det övre planet har som sagt disponerats som en separat lägenhet. Här finns totalt 6 rum och kök samt två badrum i äldre stil. Gott om bra sovrum, allrum och vardagsrum. Det finns också goda möjligheter att disponera om ytorna att ackommodera ett riktigt stort master bedroom, med walk in och eget badrum.

Källaren inrymmer tre utrymmen. En tvättstuga, ett pannrum och ett skyddsrum.

CMVILLA55526ONSNNONBTE6{tuid}

Byggnadssätt


Byggnadstyp: 1 & ¾ plan med delvis källare
Byggnadsår: 1914
Mark: Betonggrundmur
Grund: Krypgrund
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä
Fasad: Puts på spiktegel och träpanel
Takbeklädnad: Enkupigt tegel, betongpannor
Fönster: 2-glasfönster med kopplad båge och karm av trä
Ventilation: Självdrag
Vatten och avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Uppvärmningssystem: Elpanna
Övrigt: Rökgångarna är provtryckta och bedömda otäta varför eldningsförbud föreligger.

Tomten


Stor friköpt insynsfri tomt om 5 308 m² i behaglig södersluttning.

Längs med tomtgränsen i öst löper en tjock stenmur. Utmed södra sidan löper en hög och tät avenbokshäck. Infarten i det sydöstra hörnet är imponerande med egen ask-allé från Danderydsvägen. Den grusade vägen leder upp till en grusad gårdsplan framför huvudbyggnaden.

Tomten är välplanerad och indelad i flera sektioner. Här finns en äppellund med flertalet äppelträd. Mellan gårdsplanen och äppellunden är uteplatsen belägen. Här finns flaggstång och syrenberså, och en med ölandssten belagd terrass omgärdad av buskar. Då terassen på senare år inte blivit nyttjad har den blivit överväxt.

Mellan huvudbyggnaden och visthusboden fanns förr om åren en frodande hallonodling.

Övriga utrymmen


Garagebyggnad med vidbyggd carport i den nordvästra delen av tomten. I garaget ryms en bil och det får även plats med en arbetsbänk för den som vill.

Visthusboden i den nordöstra delen av tomten är från slutet av 1700-talet och har tidstypisk vällingklocka i takstapel. Vällingklockan användes förr för att kalla hem arbetarna till måltider eller vid brand och ofred.

TV och bredband


TV: Via marknätet Internet: Fiber ej indraget på fastigheten men finns i området.

Driftskostnad


Uppvärmning: 58 500 kr
Försäkring: 12 500 kr
Vatten/avlopp: 6 000 kr
Renhållning: 3 000 kr
Hushållsel: 13 000 kr
Summa: 93 000 kr/år

Taxeringsvärde


Taxeringsvärde: 11 959 000 kr (fastställt 2018, värdeår 1930)
Byggnadsvärde: 4 959 000 kr
Markvärde: 7 000 000 kr
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd

Energideklaration


Status: Utförd
Datum: 2019-10-17
Prestanda: 167 kWh/m² år
Energiklass: G

Servitut/ planbestämmelser


Planbestämmelser: Stadsplan Tomtindelning Stadsplan Stadsplan

Intresseanmälan


Läs mer

Senaste bostadsobjekten